Hier zijn zeven interessante weetjes over Curaçao die je misschien nog niet wist:
1. Een kleurrijke geschiedenis van de Handelskade
Als je aan Curaçao denkt, denk je misschien aan de felgekleurde gebouwen van de Handelskade in Willemstad. Maar wist je dat deze gebouwen oorspronkelijk wit waren? In de 19e eeuw werd er gezegd dat de witte gebouwen de ogen beschadigden in het felle zonlicht. Daarom verordende de toenmalige gouverneur dat alle gebouwen moesten worden geschilderd in verschillende kleuren.
2. De oudste, nog steeds functionerende synagoge in het westelijk halfrond
De Mikvé Israel-Emanuel Synagoge, gesticht in 1651, is de oudste, nog steeds functionerende synagoge op het westelijk halfrond. Het unieke van deze synagoge is dat de vloer bedekt is met zand, als herinnering aan de tijd dat Joden tijdens de Spaanse Inquisitie hun gebedshuizen verborgen moesten houden.
3. Oorsprong van de naam Curaçao
Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van de naam Curaçao. Een populaire theorie suggereert dat het komt van het Portugese woord voor hart (‘coração’), verwijzend naar het eiland als een centrum van handel. Een andere theorie stelt dat het komt van de term ‘cura aoa’, wat ‘genees de ara’ betekent in de taal van de Arawak indianen. Ara’s zijn grote papegaaien die inheems zijn in het gebied.
4. De oudste nog in werking zijnde distilleerderij
De Landhuis Chobolobo distilleerderij, waar de wereldberoemde Blue Curaçao likeur wordt gemaakt, is de oudste nog functionerende distilleerderij op Curaçao. Het unieke blauwe drankje wordt gemaakt van de gedroogde schillen van de Laraha-citrusvrucht, die alleen op Curaçao groeit.
5. Het ‘blauwe’ van Curaçao
De beroemde Blue Curaçao likeur is eigenlijk niet blauw vanwege een natuurlijk proces. De kleur wordt toegevoegd om het drankje aantrekkelijker te maken. De likeur zelf is eigenlijk transparant!
6. Een natuurlijk wonder: De Blauwe Kamer
Curaçao is de thuisbasis van een onderwatergrot genaamd De Blauwe Kamer. Het zonlicht dat door de opening in de grot schijnt, geeft het water een prachtige blauwe gloed, vandaar de naam. Het is een populaire duik- en snorkellocatie.
7. Papiamentu
Op Curaçao wordt voornamelijk Papiamentu gesproken, een uniek Creools taaltje dat invloeden heeft van Portugees, Spaans, Nederlands, Engels en verschillende Afrikaanse talen. Het is een van de weinige Creoolse talen in de wereld die officiële erkenning heeft gekregen.
Hopelijk heb je genoten van deze fascinerende weetjes over Curaçao!